ZENTANGLE INSPIRATION
top of page

ZENTANGLE INSPIRATION



Looking at Nevenka Balunovic’s jewellery, bowls and pictures, you would almost think you’re looking at ceramics or pottery. Her pieces feel very light and the glossy, semi-translucent colour accents bring her creations to life. Nevenka was born and raised in Serbia but has recently relocated to Hungary and she keeps making her art there.


Nevenka’s Nambi technique has been around for quite a while now. It was first inspired by lots of Zentangles that she kept drawing on paper at that time. Then she felt the urge to recreate them in clay with some colours added for more interest. The technique allows you to create many different things from jewellery and magnets to Easter eggs, Christmas ornaments and trinket bowls. Nevenka is quite well-known for her little “love portraits” as she calls them – lovely pictures of her friends and family (and on order for her customers). Her latest labour of love are her yoga girls pictures.


If you feel like trying out her technique, you can purchase the tutorial in her Etsy shop (it is available in English, Dutch, French, Spanish and Serbian). She even runs a secret Facebook group where she shares updates on the technique with which she constantly experiments. The group is available only to those who buy her tutorial. Are you going to join the secret Nambi fan club?


-


Když se díváte na šperky, misky a obrázky od Nevenky Balunovic, máte skoro pocit, jako byste se dívali na porcelán nebo keramiku. Je z nich cítit lehkost a lesklé, poloprůsvitné, barevné akcenty jim vdechují život. Nevenka se narodila a vyrostla v Srbsku, ale před nedávnem přesídlila do Maďarska, kde pokračuje v tvoření.


Nevenčina technika, kterou pojmenovala Nambi, vznikla už před několika lety. Byla inspirována zentangle obrázky, kterých tenkrát Nevenka nakreslila opravdu hodně. Později se rozhodla převést černobílé kresby do polymeru a dodat jim na zajímavosti přidáním barev. Technika vám umožňuje tvořit rozmanité výrobky od šperků a magnetek, až po dekorovaná velikonoční vajíčka, vánoční ozdoby, nebo misky na různé drobnosti. Nevenka je již dobře známá svými „láskyplnými portréty“, jak jim sama říká, což jsou milé obrázky jejích přátel a rodiny (tvoří také na zakázku pro svoje zákazníky). Jejím nejnovějším zamilovaným projektem jsou obrázky „jóga dívek“.


Pokud si chcete její techniku vyzkoušet, je možné si v jejím Etsy obchůdku zakoupit návod (ten je dostupný v angličtině, holandštině, francouzštině, španělštině a srbštině). Založila také tajnou skupinu na Facebooku, kam přidává různé pokusy a vylepšení, jelikož s technikou neustále experimentuje. Skupina je dostupná pouze těm, kteří si tutoriál zakoupí. Tak co, přidáte se do tajného klubu fanoušků Nambi?



212 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page