THE GIFT OF TIME
top of page

THE GIFT OF TIME


A few weeks ago we published the first part of our article in which polymer artists from all over the world reflect on the changes that are happening in their lives as the result of the current pandemic situation. We asked six of them the same question, “How do you think the coronavirus pandemic will change your life, art and business?”


You had a chance to find out how Lucy Štruncová, Kathleen Dustin and Paola Mattioli feel about the new reality we are living right now. Today we are back with Christi Friesen, Cara Jane Hayman and Ivana Brožová.



The American artist Christi Friesen is a legend in the international polymer clay community not only because of her art but also for her incredibly cheerful, eternally optimistic and friendly personality. So what is her point of view?

“It is so very hard to know how this will change our lives. There are short-term changes which are interesting – people are forced to stay home which means they finally have time to create! Something people seem to have trouble finding time to do under normal circumstances.

I have started a once-a-week "Creative Play Day" free online. On Sundays I do a live Facebook chat for a couple hours and demonstrate something that folks can join in to create along with me and live chat with others. So that part of our changed lives is exciting and good for people like me where teaching is a substantial part of my art business. This event is free, but people donate and they also buy my backstock of eBooks and downloadable tutorials. So that is a win-win for all of us, I think.


But it's hard to know how that will change if this situation goes on for a long time. As the novelty of staying at home gives way to concern over finances and loss of work, people will still need the escape of art and creativity, but will be less able to afford tutorials or donations to teaching events like this.


I'm an optimist, and I think that, although there are some scary times ahead, for the most part our people will renew their excitement for creating and that will help provide an escape from the worst of fear and worry. And those of us earning a living through our art are going to have to be more creative in finding what we can do that fits the needs of people right now.”

Another artist we reach out to is Cara Jane Hayman, who is the organizer of Polymania UK and a really active member of the British polymer clay community. Here is what she says.


“Currently, my entire family are at home, which is unusual. I have two teenage children who would normally be in school. Schools in the UK are closed indefinitely at the moment and the children are being set work in online classrooms. My husband normally works in an office, but he is working from home for the foreseeable future. I normally work part-time for a local charity, that work is not happening either. This is a big change from our normally busy weeks with people here, there and everywhere.

I was arranging two workshops this year both of which have been affected. One was my annual Polymania event which involves seventy people from around the world, gathering together to be taught by three different polymer clay experts. The event was due to take place in March 2020 in Bristol where I live. We hoped we would be able to proceed but everyday things kept changing and, in the end, it became clear it would be irresponsible to continue with an event that meant so many people travelling. So, with two days to go before the event was due to happen, we hastily made new plans. I arranged for the Kato Polyclay that had been donated to the event for the students to use to be shipped next day delivery to the participants along with the goody bags full of lovely gifts donated by event sponsors. Donna, my daughter Daisy and I spent a whole day getting these packs together. The tutors worked hard to find a solution to teaching their workshops via video from their homes. The video was live-streamed to a private Facebook group and participants could ask questions and share photos of their work. It was a challenge to make the online streaming work due to the different time zones in which the tutors live but we managed. The hotel was very accommodating about the situation and have let us move the booking to October 2020 so we hope to all get together later in the year as that is a much a part of these events as the polymer skills learnt.


I was also organising a Polymer Purse workshop in the UK with Kathleen Dustin in June 2020; this has had to be cancelled too. We hope to be able to rearrange in the future when the world is a safer place to travel! I was due to teach myself at a couple of workshops later in the year, these are all being postponed or cancelled due to the Coronavirus pandemic. So, my once busy year is now empty of commitments, and opportunities to earn money. I have also spent a week in bed with a high fever, possibly coronavirus! It’s been a stressful time. Now I am starting to feel better and I hope to make the most of having some time!


My studio space is generally somewhat chaotic, I hope to have time to reorganise it so that it works better. I am also looking forward to having time to experiment with all the ideas that have been running around my mind. I don’t often get much time for creative play so it feels to me like I have been given the gift of time. I will, however, have to look at some alternative ways to keep my business earning some money whilst we are all in lockdown.


I look forward to being able to travel to teach again but I do imagine that my business will change a bit. I will find some other ways to connect with people so perhaps there will be less travel in future which is probably better for the environment and may also open up opportunities to different people. I will also think very carefully before taking on large event organisation and make sure there are some fail-safe fallbacks in place. I could never imagine a situation before where the whole event had to be cancelled, now I certainly can!”


Finally, we talked to Ivana Brožová, a great Czech polymer clay artist who is known for her beautiful organic jewellery and innovative techniques. This is what Iva has to say.


“I’m not one of the people who set long-term goals for themselves, so I‘m really not thinking about the possible impact of the current difficult situation on my art. Due to the fact that our children are not at school anymore and my husband and I are used to working from home and spending a lot of time togehter, things haven’t really changed for me. Of course, I do feel upset because I can’t visit my parents, who live far away, and my children and grandchildren. That’s why I’m grateful we live in the age of the internet and smart phones that allow us to see each other at a distance.


I do realize, however, that the situation is very different for people who used to spend a lot of time outside their homes. They often feel very depressed, even though they are not directly affected by the horrible illness itself. That’s the reason why I started a Facebook initiative called Fighting melancholy with polymer clay. I would like to share as many free tutorials as possible to help people in the community take their minds off the negative news and improve their difficult situation at least a bit. Based on the numerous positive comments and shares in the whole world I can see that this activity makes a difference and I hope I’ll stay creative. You can download pdf files with each mini tutorial from my website.


I‘d like to wish everyone lots of health and energy to manage this difficult situation as best as they can. The time will tell what happens in the future. I believe that every cloud has a silver lining and everything makes sense, we just can‘t see it yet.“


-


Před několika týdny jsme publikovali první část našeho článku, ve kterém polymeroví tvůrci z celého světa reflektují změny, které probíhají v jejich životech v důsledku současné pandemie koronaviru. Šesti z nich jsme položili tu stejnou otázku: “Jak podle vás pandemie koronaviru změní váš život, umění a podnikání?”  Minule jste měli možnost zjistit, jak celou situaci vidí Lucy Štruncová, Kathleen Dustin a Paola Mattioli. Dnes vám přinášíme odpovědi Christi Friesen, Cary Jane Hayman a Ivany Brožové.


Americká umělkyně Christi Friesen je legendou na mezinárodní polymerové scéně nejen díky svému umění, ale také díky své neuvěřitelně veselé, věčně optimistické a přátelské povaze. Jak to tedy vidí?


„Je velice složité odhadovat, jak tohle změní naše životy. Některé krátkodobé změny jsou zajímavé – lidé jsou nuceni zůstat doma, což znamená, že mají konečně čas tvořit! Najít si čas na tvoření je totiž pro mnoho lidí za normálních okolností problém.


Začala jsem jednou týdně pořádat zdarma online akci s názvem "Creative Play Day". V neděli dělám několikahodinový živý chat na Facebooku a ukazuji různé techniky, lidé se mohou připojit a můžeme společně tvořit a povídat si. To jsou tedy změny, které jsou vzrušující a dobré pro lidi, kteří se z větší části živí učením jako já. Tato akce je zdarma, ale lidé mohou dobrovolně přispívat a také si kupují knihy, které mám ještě na skladě a online tutoriály. Takže si myslím, že je to vlastně výhodné pro nás pro všechny.


Je ale těžké říci, jak nás tato situace ovlivní, pokud bude trvat delší dobu. To, že zůstáváme doma, přestává být novinkou a nastupují obavy o naši finanční situaci a strach ze ztráty zaměstnání. Lidé budou stále potřebovat být kreativní a odreagovávat se tvořením, ale nebudou si moci dovolit kupovat tutoriály a přispívat na kurzy podobné těm, které teď pořádám.


Jsem však optimistka a myslím si, že přestože nás čeká složité období, budeme stále nadšeně tvořit, a tím zároveň unikneme strachu a nejhorším obavám. A ti z nás, kteří se živí svou tvorbou budou nuceni hledat nové a kreativnější cesty, aby vyhověli aktuálním požadavkům svých zákazníků.“


Další umělkyně, se kterou jsme se spojili byla Cara Jane Hayman, která je organizátorkou akce Polymania UK a velmi aktivní členkou britské polymerové komunity. Ta nám řekla následující.


„Celá naše rodina je nyní doma, což je neobvyklé. Mám dva teenagery, kteří by normálně byli ve škole. Školy ve Spojeném království jsou zavřené na neurčito a děti se učí v online hodinách. Můj manžel pracuje v kanceláři, ale nyní pracuje z domu. Já normálně pracuji na částečný úvazek pro místní charitu, ale ani já se teď své práci nemohu věnovat. To je velká změna oproti našim obvykle nabitým programům.


Připravovala jsem dva workshopy na tento rok a oba byly touto situací ovlivněny. Prvním z nich je moje každoroční Polymania, které se účastní sedmdesát lidí z celého světa a ve třech dnech je učí tři významní polymeroví umělci. Akce se měla konat v březnu 2020 v Bristolu, kde žiji. Doufali jsme, že vše proběhne, ale věci se měnily ze dne na den a nakonec bylo jasné, že pokračovat s přípravami na akci, na kterou by tolik lidí muselo cestovat, by bylo nezodpovědné. Takže jsme dva dny před původním datem konání narychlo změnili plán. Zařídila jsem, aby byla hmota Kato Polyclay, která nám byla na akci darována, do druhého dne doručena přihlášeným účastníkům spolu s taškami plnými dárečků od sponzorů. Donna, moje sestra Daisy a já jsme strávily celý den připravováním těchto balíčků. Lektoři tvrdě pracovali, aby vymysleli, jak učit své kurzy online z domova. Videa byla vysílána online do soukromé Facebookové skupiny a účastníci mohli klást dotazy a sdílet fotografie svých výrobků. Vysílání online byla výzva vzhledem k různým časovým pásmům, ve kterých lektorky žijí, ale všechno jsme zvládli. Hotel, ve kterém se měla akce původně konat, byl velmi vstřícný a změnili nám rezervaci na říjen 2020, takže doufáme, že se osobně setkáme později. Setkávání se s ostatními je totiž stejně důležitou součástí těchto akcí jako dovednosti, které si na nich osvojujeme.


Také jsem organizovala kurz výroby polymerových kabelek s Kathleen Dustin, který se měl konat v Británii v červnu 2020. I ten musel být zrušen. Doufáme, že ho budeme moci uspořádat v budoucnosti, až bude cestování po světě bezpečnější. Měla jsem učit na několika workshopech v průběhu tohoto roku, ale všechny byly odloženy nebo zrušeny kvůli koronavirové pandemii. Takže můj diář kdysi plný akcí a příležitostí k výdělku nyní zeje prázdnotou. Také jsem strávila týden v posteli s vysokou horečkou, možná to byl koronavirus. Celé toto období je tedy pro mě velmi stresující. Nyní se začínám cítit lépe a ráda bych využila toho, že mám více času.


Můj ateliér je standardně poněkud neuspořádaný, doufám tedy, že budu mít čas ho přeorganizovat, aby se mi v něm lépe pracovalo. Těším se, že budu experimentovat se všemi těmi nápady, které se mi nahromadily v hlavě. Nemám obvykle moc prostoru si tvořivě hrát, takže tenhle čas navíc je pro mě za odměnu. Budu však muset hledat nějaké způsoby vydělávání peněz, abych svoje podnikání udržela v chodu i během karantény.


Těším se na to, až budu moct zase cestovat, ale domnívám se, že se můj způsob podnikání přeci jen trochu změní. Najdu jiné možnosti, jak se propojit s lidmi, takže budu v budoucnu cestovat méně, což je asi dobré pro životní prostředí a také to může poskytnout příležitost jiným lidem. Také si příště dobře rozmyslím, jestli se ujmu organizace velkých akcí a ujistím se, že mám nějaký bezpečný záložní plán. Nikdy dřív bych si nebyla schopna představit, že nastane taková situace, že bude celou akci nutné zrušit. Teď už si ji představit dovedu!“


Nakonec jsme vyzpovídali Ivanu Brožovou, skvělou českou polymerovou umělkyni, která je známá svými krásnými organickými šperky a inovativními technikami. Toto je její odpověď.


„Nepatřím k těm, co si do vzdálenější budoucnosti vytyčují nějaké cíle, kterých by chtěli dosáhnout a tak v této složité době opravdu nepřemýšlím, jaký to bude mít všechno na mojí tvorbu dopad. Díky tomu, že už nemám žádné děti školou povinné a s manželem jsme zvyklí být hodně spolu, protože oba pracujeme z domu, zatím nepociťuji všechna ta nucená opatření nějak drasticky. Samozřejmě mě ale trápí nemožnost navštívit svoje rodiče, kteří jsou daleko a nemožnost vídat se s dětmi a vnoučaty. Proto pociťuji jakýsi vděk, že tato situace nastala v době internetu a chytrých telefonů, které nám umožňuji vídat se alespoň na dálku.


Uvědomuji si ale, že u lidí, kteří trávili většinu času mimo domov, je tato situace velice tíživá a depresivní i když se jich přímo nedotýká zákeřná nemoc. Z tohoto důvodu vznikla i moje iniciativa na FB, kterou jsem nazvala S POLYMEREM PROTI TRUDOMYSLNOSTI. Svými jednoduchými free tutoriály bych ráda přinášela, co nejčastěji a pokud to bude možné, do naší polymerové komunity návody, které by aspoň na čas odpoutaly mysl tvořivých lidí od negativních zpráv a ulehčily tak v jejich tíživé situaci. Vzhledem k velkému počtu děkovných komentářů a sdílení do celého světa vidím, že tato akce má smysl a doufám, že mě neopustí moje kreativita. PDF verzi každého mini tutoriálu je možné si stáhnout na mých webových stránkách.


Přeji každému hlavně hodně zdraví a energie zvládat tuto celosvětovou situaci co možná nejlépe. Jak to bude dál, ukáže jenom čas. Věřím, že všechno zlé je pro něco dobré a všechno má svůj smysl i když ho zatím nevidíme.“


213 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page