FROM FRUIT TO COGWHEELS
top of page

FROM FRUIT TO COGWHEELS


Do you still remember what sparked your interest in polymer clay? For Svetlana Likhova it was the moment when she first saw realistic berries made of the material. She decided to make them herself and so her journey of exploring the versatile medium started in 2014. The more she researched the possibilities of polymer clay, the more reluctant she was to pursue her original intention to recreate those berries.


Instead, she set out to try out all the different techniques in order to learn how the material can help her express her imagination and create in her favourite style – steampunk.


For over five years, Svetlana has been making steampunk style jewellery and objects with polymer clay. She is constantly looking for new directions and materials she could combine with polymer in her creations. She loves learning new techniques and finding new artistic forms of expression.


Her desire to learn more and improve her skills resulted in designing her own tools for working with polymer clay in steampunk style. Svetlana is serious about her art, she sculpts daily at least for four hours and she still enjoys it very much. If you browse through the photos on the Facebook page of her brand, Claire’s Steampunk Workshop, you can see that hard work really pays off. Her work is clean, very detailed and the faux metal feels so real. Whether it’s a brooch, key chain or mobile phone case, it always looks great. And Svetlana doesn’t make only wearable items. Would you like a dragon egg? No problem, just ask her!


-


Pamatujete si ještě na to, co vzbudilo váš zájem o polymerovou hmotu? U Svetlany Likhove to byla chvíle, kdy poprvé uviděla realistické ovoce z polymeru. Rozhodla se něco podobného sama vyrobit, a tak v roce 2014 začala její cesta objevování této všestranné hmoty. Čím víc hmotu zkoumala, tím méně se jí chtělo realizovat původní plán.


Namísto toho se rozhodla vyzkoušet různé techniky tak, aby se naučila s pomocí polymeru vyjadřovat svou představivost a tvořit ve svém oblíbeném steampunkovém stylu. Nyní je tomu už pět let, co se Svetlana věnuje výrobě šperků a dalších věcí z polymeru. Stále hledá nové směry, kterými by se mohla vydat, a nové materiály, které by s polymerem mohla kombinovat. Ráda se učí nové techniky a nachází nové způsoby vyjadřování ve své umělecké práci.


Její touha učit se a zlepšovat své dovednosti ji nakonec přivedla k vytvoření vlastních nástrojů pro práci s hmotou. Svetlana bere tvoření vážně, denně trávím modelováním minimálně čtyři hodiny a pořád ji to hodně baví. Pokud si projdete fotky na Facebooku její značky, Claire’s Steampunk Workshop, zjistíte, že tvrdá práce se opravdu vyplácí. Svetlaniny výrobky jsou čistě provedené, velmi detailně propracované a imitace kovu v jejím podání působí opravdu realisticky. Ať už je to brož, přívěsek na klíče, nebo pouzdro na mobil, vždycky to vypadá skvěle. A Svetlana nevyrábí pouze šperky a doplňky. Je libo dračí vejce? Není problém, stačí říct!



121 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page