FORMS AND SHAPES
top of page

FORMS AND SHAPES


Limiting your choices can actually result in greater creativity. For example, if you opt to recreate a certain object repeatedly using the same medium, it can open up a lot of space for variation. The amazing polymer clay vases created by the Russian-born Australian artist Olga Perova are a great example of such an approach.


Olga has been working with polymer clay for over 8 years. Over the time, she made jewellery, dolls and some others things, however, her passion is making vases. She started out by decorating ceramic and glass vases. Later on, she began to create vases entirely of polymer clay and she has developed a sophisticated process, which includes several stages.


Initially, she creates the shape of the vase using papier mâché technique. When it has dried, she covers it with a layer of polymer and bakes it. Next, she reinforces the shape with fine metal mesh and another layer of polymer, and bakes it to allow further decoration. After decorating and final baking, she soak the vase in water to remove the papier mâché base. The finished vase is durable, water resistant and retains its shape perfectly.


To make her vases, Olga explores various shapes and decorative techniques. Some of them she learned at classes taught by famous polymer clay artists from all over the world, others were invented by herself. She also keeps experimenting to simplify the complex and lengthy process.


She finds inspiration in nature, while walking with her dog along the beach of the Indian Ocean, and in the forest near the place where she lives. Many of her creations are also inspired by Olga’s visits to galleries and museums, or by listening to music. She loves colours and constantly looks for new and interesting colour combinations for her pieces. She admits that her list of ideas for new vases is endless and her only limitation is time.


-


Omezené možnosti mohou ve skutečnosti často vést k větší kreativitě. Pokud se například rozhodnete vytvářet znovu a znovu ten stejný objekt ze stejného materiálu, získáte mnoho prostoru pro variabilitu. Úžasné polymerové vázy od původem ruské umělkyně Olgy Perove, která aktuálně žije a tvoří v Austrálii, jsou skvělým příkladem tohoto přístupu.


Olga pracuje s polymerem přes osm let. Během této doby zkoušela tvořit šperky, panenky a další věci, ale její vášní je tvorba polymerových váz. Nejdříve začala pokrýváním váz skleněných a keramických. Později začala vyrábět vázy celopolymerové a vyvinula vlastní sofistikovaný proces, který se skládá z několika fází.


V prvním kroku vyrobí základní tvar vázy technikou kašírování. Jakmile uschne, pokryje ho vrstvou polymeru a poprvé vázu upeče. Poté tvar zpevní jemnou drátěnou síťkou a další vrstvou polymeru a znovu vytvrdí pečením. Po odekorování a finálním pečení nechá vázu odmočit ve vodě, aby odstranila kašírovaný základ. Hotová váza je pevná, vodě odolná a perfektně drží tvar.


Při tvorbě váz Olga hodně experimentuje s tvarem a také různými technikami dekorování. Některé se naučila na workshopech slavných polymerových umělců, jiné jsou její vlastní. Stále se také snaží přijít na způsob, jak složitý a časově náročný proces konstrukce váz zjednodušit.


Inspiraci nachází Olga zejména v přírodě, při procházkách se psem na pláži Indického oceánu a v lese poblíž místa, kde bydlí. Mnoho jejích výtvorů je též inspirováno jejími návštěvami galerií, muzeí, nebo poslechem hudby. Miluje barvy a neustále hledá nové a zajímavé barevné kombinace pro svá díla. Přiznává, že seznam jejích nápadů na nové vázy je nekonečný a jediné, co ji omezuje, je čas, či spíše jeho nedostatek.



269 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page