DOG PORTRAIT
top of page

DOG PORTRAIT


Our readers are already familiar with Joseph Barbaccia’s polymer clay paintings as we introduced them in our magazine. In today’s post we would like to introduce this excellently rendered dog portrait to you.


Joseph was kind enough to share the secrets of his creative process with us. It is quite complex – he sketches a lot in pencil (using reference pictures), then he moves on to Photoshop and a WACOM tablet to solidify the concept, add colour and re-visualize. During all these stages he keeps his final medium – polymer clay – in mind. The outcome at this stage is a couple of full-size prints and it’s time to move from technology to handcrafting.


Joseph uses Premo, mixes his own colours and extrudes long strands of individual colours in order to prepare for the “painting” itself. What follows is a time-consuming process of placing each strand carefully where it belongs until the whole piece is finished. All he has to do is to cure the picture and photograph it to keep track of his work. And he’s ready to move to the next project.


-



Naši čtenáři už znají polymerové obrazy Josepha Barbacii z našeho časopisu. V dnešním příspěvku vám chceme představit tento skvěle vyvedený portrét psíků.


Joseph byl tak laskav a podělil se s námi o tajemství jeho kreativního procesu. Je poměrně složitý – v první fázi Joseph skicuje tužkou (s použitím obrázků jako předlohy), potom se přesune ke svému tabletu WACOM a pracuje v programu Photoshop, aby celý projekt dostal pevnější obrysy. V této fázi ještě koncept upravuje a také přidává barvy. Během všech těchto kroků má stále na mysli finální médium, tedy polymer. Výsledkem celého procesu je několik vytištěných obrázků v plné velikosti a nastává čas posunout se od techniky k ruční výrobě.


Joseph používá Premo, míchá si svoje vlastní barvy a z nich potom extruduje dlouhé hady, aby měl vše připraveno na samotné „malování“. Následuje zdlouhavý proces pečlivého pokládání jednotlivých hádků na přesně určené místo, dokud celý obraz není hotov. Poté už jej stačí pouze upéct a důkladně nafotit. A Joseph se může začít věnovat novému projektu.



121 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page