A 100 PERCENT COMMITTED
top of page

A 100 PERCENT COMMITTED


Iris Mishly started her love affair with polymer clay back in 2005. Since then she has experimented with many techniques, materials, tools, and designs. She has written more than 160 single project tutorials as well as masterclasses gathered around an interesting technique, material – for example alcohol ink – or tool, for example extruder.


The 100DayProject is about showing up and doing the work, any creative work. It is a free art project that encourages thousands of people around the world to commit to 100 days of exploring their creativity. The official challenge takes place on Instagram, using the hashtag #The100DayProject.


The theme can be anything you choose. You can write poems, paint, draw, knit, crochet – anything goes as long as you agree to commit to doing it for 100 days. Also, it doesn't have to last exactly 100 days; you can delay on a specific project several days, as long as you continue and follow the plan.


Iris admits that she was hesitant to commit at first. She had her doubts – what if she wouldn’t be able to find the time, what if her projects look ugly, what if she runs out of ideas? There was a thousand of what ifs in her head... Eventually, she declared it publicly so that she couldn't go back – she was going to do 100 veneer patterned surfaces, one each day.


By joining the challenge, Iris aimed to stir up her creativity. Veneers and pattern design were her latest interest while writing the "INKredible 2" tutorial, so she figured that if she could find twenty different ways to use alcohol inks to design surfaces in that tutorial, she could probably come up with a hundred more, and she did. She says that the 100DaysProject reminded her how much she loves polymer clay and how amazing and forgiving this material is. She describes the journey as truly enjoyable. The whole process was very intuitive and unplanned. Some experiments were a disaster, while others wowed her, but every day was a new learning experience.


The Israeli artist published all her veneers on both her Instagram and her website PolyPediaOnline along with short videos and brief explanations. Take some time to check them out, they are inspiration galore. Iris encourages you to follow her example and give the project a try. And if you want to nurture your creativity even further, look for her tutorials on her website or in her Etsy shop.


-


Iris Mishly se do polymerové hmoty zamilovala v roce 2005. Od té doby experimentovala s mnoha technikami, materiály, nástroji a designy. Napsala více než 160 tutoriálů věnovaných jednotlivých projektům, stejně jako pokročilé návody specializující se na zajímavé techniky, materiály nebo nástroje, jako například alkoholové inkousty, či extrudér.


Projekt s názvem The 100DayProject je založen na principu pravidelné tvorby, ať už s jakýmkoliv médiem. Je to volně dostupný umělecký projekt, který povzbuzuje tisíce lidí na celém světě, aby se odhodlali denně poznávat a zkoumat svou kreativitu po dobu sta dní. Oficiální výzva probíhá na internetu s použitím hashtagu #The100DayProject. Námětem výzvy může být cokoli, co si sami zvolíte. Můžete psát básně, malovat, kreslit, plést, háčkovat – všechno je možné, pokud se zavážete věnovat se dané aktivitě celých sto dní. Přesněji řečeno, nemusí to být sto dní, některé projekty můžete odložit, ale je nutno splnit vše, co jste si předsevzali.


Iris připouští, že na začátku váhala, zda se výzvy zúčastnit. Měla svoje pochybnosti – co když si nenajde dostatek času na tvoření, co když její projekty nebudou hezké, co když jí dojdou nápady? Hlavou jí běželo asi tisíc „co když“… Nakonec se rozhodla k projektu přihlásit veřejně, aby už nemohla couvnout – každý den vytvoří jeden plátek hmoty se vzorem, pokaždé jiný.


K projektu se připojila, aby rozdmýchala svou tvořivost. Vzory a různé dekory ji poslední dobou hodně zajímaly, protože pracovala na tutoriálu s názvem INKredible 2, zaměřeném na práci s alkoholovými inkousty. Řekla si, že když dokázala vymyslet dvacet různých vzorů s použitím inkoustů, dokáže jich vymyslet ještě dalších sto – a dokázala to. Projekt The 100DaysProject jí připomněl, jak moc má práci s polymerem ráda, a jak úžasný a shovívavý tento materiál je. Práci na projektu popisuje jak velmi příjemnou. Celý proces byl hodně intuitivní a neplánovaný. Některé pokusy skončily katastrofou, některé ji ohromily, ale každý den se něco nového naučila.


Izraelská umělkyně všechny vytvořené vzory spolu s krátkými videi a popisem sdílela jak na svém instagramovém účtu, tak i na svém webu PolyPediaOnline. Udělejte si čas a prohlédněte si je, jsou nesmírně inspirující. A pokud chcete svou tvořivost podpořit ještě o něco víc, podívejte se na všechny tutoriály, které pro vás Iris připravila, najdete je na jejím webu nebo v jejím obchodě na Etsy.




203 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page