VIVID MEMORIES
top of page

VIVID MEMORIES


Tatiana Emelianova is a Russian polymer clay artist and teacher. For her, jewellery is not just about adorning oneself, it’s about keeping memories. Her polymer clay journey started in 2013 when a tragedy hit hard on her family. Her younger brother passed away in an accident and Tatiana wanted to create something for her mother. A keepsake that would provide strength and support for her. She made an angel-shaped pendant out of polymer clay which she discovered by accident and has been working with the medium ever since.


She has always loved miniatures and so she started making pieces with miniature objects while learning how to work with polymer.


At first, she made abstract ornaments and floral motives. In the end, she developed her own style of making miniature landscapes. She uses vacation photographs as the basis for her pendants. Another source of inspiration are peoples “places of strength” that she recreates in polymer clay. Her colour palette is both vivid and varied.


Tatiana says that she doesn’t consider her miniature volumetric technique to be original. She came up with it on her own and only later found out that there are other artists working in a similar style. She even keeps in touch with them and they support each other. Tatiana also teaches workshops in Russia and abroad. She loves working with adults and children as well. She recently started preparing video classes, so we have something to look forward to.


-


Tatiana Emelianová je ruská polymerová umělkyně a lektorka. Šperky jsou pro ni víc, než jen prostředek ke zdobení, je to způsob, jak uchovat vzpomínky. Její polymerová cesta začala v roce 2013, kdy její rodinu zasáhla tragická nehoda, ve které zemřel Tatianin mladší bratr. Chtěla vyrobit něco pro svou maminku. Vzpomínku, která by jí dodávala sílu a podporu. Vyrobila jí přívěsek ve tvaru andělíčka z polymerové hmoty, kterou objevila náhodou, a od té doby s tímto materiálem pracuje.


Vždy se jí líbily miniatury, proto sama začala vytvářet šperky s miniaturními předměty, zatímco objevovala taje práce s polymerovou hmotou. Nejdříve to byly abstraktní ornamenty a květinové motivy. Nakonec si vytvořila vlastní styl miniaturních krajinek. Jako předlohu používá fotky z dovolených, případně fotografie různých míst, která lidem dodávají sílu. Její barevná paleta je tak žívá a velmi rozmanitá.


Tatiana říká, že svou techniku vytváření miniatur nepovažuje za originální. Vyvinula ji sice sama, ovšem později zjistila, že i další umělci tvoří podobným stylem. S některými z nich udržuje kontakt a vzájemně se ve své práci podporují. Tatiana také učí workshopy v Rusku i v cizině. Moc ráda pracuje jak s dětmi, tak i s dospělými. V současné době připravuje videokurzy, takže se máme na co těšit.



193 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page