NOT JUST A SHAWL PIN
top of page

NOT JUST A SHAWL PIN


The work of Sylvie Peraud certainly doesn’t need much introduction. Sylvie’s forte are surface technique, sophisticated technical solutions (e.g. her pieces with interchangeable elements you may remember from Polymer Week event) and organic style. In our today’s post we’d like to show you Sylvie’s new (not only) shawl pins.


Sylvie says that she’s always cold and her friend Donna Kato calls Sylvie her “frozen French friend”. That is the reason why Sylvie often works wrapped in a large wool scarf. Unfortunately, the scarf used to drop off her shoulder way too often.



Being resourceful, Sylvie said to herself: "I work with inks, glue, liquids…” and soon she found a solution to the dropping scarf problem: a shawl pin! Of course, the process itself was full of experimenting. As she’s recently come back to imitating wood, she thought “wood” would look great on her grey scarf. She made a first one but she wasn’t happy with it – it looked too raw to her. So she decided to give the second piece the look of weathered painted wood. The second attempt turned out to Sylvie’s liking. She was very pleased with the second pin – the shape, the colours, the wooden stick, the little decoration on it…


She liked it so much that she thought it would also look great as a pendant or worn on a sweater or shirt too. Following this thought, she turned her third pin into a multipurpose piece of jewellery: shawl pin, pin and pendant. A great idea, isn’t it?


-


Tvorbu Sylvie Peraud asi není třeba příliš představovat. Pro Sylviinu tvorbu jsou typické povrchové techniky, sofistikovaná technická řešení šperků (např. její kousky s vyměnitelnými elementy, které si můžete pamatovat z Polymer Weeku) a organický styl. V našem dnešním příspěvku bychom vám rádi představili Sylviiny nové spony (nejen) na šátek.


Sylvie o sobě říká, že je jí pořád zima a její dobrá přítelkyně Donna Kato říká Sylvii „moje zmrzlá francouzská kamarádka“. Sylvie často pracuje zabalená do velikého vlněného šátku. Problém byl, že jí šátek často padal z ramen. Protože je nápaditá, řekla si: „Pracuju s inkousty, lepidlem, tekutým polymerem…“ a za chvíli měla bezvadné řešení tohoto problému s padajícím šátkem: sponu!“


Proces tvorby byl samozřejmě plný experimentování. Protože se nedávno vrátila k technice imitace dřeva, pomyslela si, že by takové „dřevo“ vypadalo na šedém šátku skvěle. Vyrobila první kousek, ale nebyla s ním moc spokojená – vypadal příliš syrově. Tak se rozhodla pro druhý pokus zvolit vzhled dřeva natřeného barvou a notně poznamenaného počasím. Druhý pokus dopadl k Sylviině spokojenosti velmi dobře. Byla spokojená se vším – s tvarem, barvami, dřevěnou tyčinkou i dekorací na ní…


Byla dokonce spokojená tak moc, že si řekla, že by tenhle šperk vypadal dobře i jako přívěsek nebo brož na tričku, či svetru. Třetí kousek už proto vyrobila rovnou jako víceúčelový: funguje jako spona na šátek, brož i přívěsek. Super nápad, že?



175 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page