NEW ART NOUVEAU
top of page

NEW ART NOUVEAU


When you are looking at the colourful, intricate pieces made by Janna Baranovska, it is not very difficult to guess where her main inspiration comes from. Janna herself admits to admire vintage jewellery and Art Nouveau style is her favourite. Floral motives, coils, rhinestones and pearls are just some of the typical features of Janna’s work.


The artist, based in a small town in the United Kingdom, recalls that she first held a lump of polymer clay about six years ago. Janna immediately fell in love with this medium, because – as she says – you can create absolutely anything from it.


She likes to try all the known techniques as well as experiment, always exploring new possibilities and improvising with what she already knows. She is fond of making imitations of metal, glass and enamel from which she creates her original jewellery. It is obvious that Janna pays great attention to small details, her pieces are meticulously crafted. Beautiful natural gemstones are often part of her designs and Janna makes sure that her pieces never fail to catch your attention.


-


Při pohledu na pestrobarevné, do detailu vyvedené šperky Janny Baranovské, není příliš těžké uhádnout, odkud čerpá inspiraci. Janna sama připouští, že obdivuje šperky ve stylu vintage a secesní styl je její oblíbený. Florální motivy, ornamenty, třpytivé kamínky a perly – to jsou některé z typických elementů Janniny tvorby.


Umělkyně, která žije v malém městečku v Británii, si vybavuje, že poprvé držela v rukou kousek hmoty asi před šesti lety. Okamžitě se do tohoto materiálu zamilovala, protože – jak sama říká – jí umožňuje vytvořit téměř cokoli. Moc ráda zkouší všechny známé techniky, zkoumá nové možnosti a improvizuje s použitím toho, co už zná. Má v oblibě různé techniky imitace kovu, skla a smaltu, s pomocí kterých tvoří své originální šperky.


Je zcela zjevné, že Janna věnuje velkou pozornost detailům, její kousky jsou vždy vytvořeny velmi čistě a pečlivě. Překrásné přírodní drahé kameny jsou často součástí designu a Janna vždycky dbá na to, aby každý její šperk zaujal.



200 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page