CANED BEAUTY
top of page

CANED BEAUTY


Caning is a lot of work and we can’t blame you if you don’t like the labour-intensive process of building intricate canes from scratch. For Melanie Allan, however, it is a labour of love. She discovered polymer clay twelve years ago and right from the start she loved cane work. If you take a look at her beautiful canes and the bowls and other objects she created with them, Melanie’s fondness of the technique is obvious.


Melanie, who creates under her brand, Inner Vision Studio, lives on a farm with her husband and a cohort of animals in a small country town on the southern coast of Western Australia surrounded by a pristine environment of forest, farmland and the Southern Ocean.


There is an amazing selection of birds and wildlife which evokes a sense of wonder and provides her inspiration for colour and form.


She likes to cut her kaleidoscope canes up and reposition the pieces to allow new patterns to appear which to her is like magic and invokes the same wonder with which she holds the natural world. Her colour choices are totally intuitive, usually starting with one base colour then expanding out from there with nearly all her colours her own recipes.


Whether it’s due to the level of precision or the sophisticated colour combinations, Melanie’s artwork really stands out. Three and a half years ago Melanie decided to quit her day job to become a full-time artist and opened her own studio/gallery, where you can admire her art. And if it’s too far away for you, just check out her social networks.


-


Tvorba canů je velmi pracná a rozhodně chápeme, pokud se vám zdlouhavý proces skládání složitých canů nezamlouvá. Pro Melanii Allen je však tato polymerová technika tou nejoblíbenější. Polymerovou hmotu objevila před dvanácti lety a hned od začátku si skládání obrázků do ruliček a hranolků zamilovala. Pokud si její cany a z nich vyrobené misky a další produkty prohlédnete, uvidíte, že to s láskou k této technice myslí vážně.


Melanie, která tvoří pod značkou Inner Vision Studio, žije s manželem a mnoha zvířaty na farmě v malém městečku na jižním pobřeží Západní Austrálie. Je obklopena nedotčenou přírodou plnou lesů, zemědělskou půdou a také Jižním oceánem. Žije zde nepřeberné množství ptáků a dalších divokých zvířat, která může obdivovat a inspirovat se jejich barvami a tvary.


Svoje cany s oblibou rozřezává a přeskládává vzniklé kousky tak, aby pokaždé vznikl nějaký nový vzor. Tento proces je pro ni stejně magický jako příroda, ve které žije. Barevné kombinace volí zcela intuitivně, obvykle začne od jedné výchozí barvy a zbytek postupně přidává s tím, že téměř všechny použité barvy si i sama míchá.


Ať už je to díky vysoké úrovni zpracování či propracovaným barevným kombinacím, Melaniina tvorba opravdu vyniká. Před třemi a půl lety se Melanie rozhodla odejít ze zaměstnání a stát se profesionální umělkyní na plný úvazek. Otevřela si vlastní ateliér/galerii, kde můžete její umění obdivovat. A pokud to máte trochu z ruky, můžete alespoň navštívit jejích sociální sítě.


246 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page