TENDER PORTRAITS
top of page

TENDER PORTRAITS




Maryam Malek-Hosseini, a 29-year-old Iranian artist, says that working with polymer is a really pleasant experience for her. We can say absolutely the same thing looking at her lovely sculptures of individual people or families. Maryam’s work is clean and so well executed.


She often uses soft, pastel colours, simplified facial features, clothes and props to capture the nature of her characters. She is most often inspired by illustrations, fabric dolls or ideas that her fans send her.



She used to make jewellery using wood and stones but then, in 2012, she discovered polymer clay and started sculpting with it. The medium allows her to fully express her ideas and inspiration. Maryam appreciates the flexibility and versatility of polymer, she says it is a perfect material for her needs as an artist because it offers limitless possibilities.


At first, she needed to spend hours and hours learning to work with the medium in order to understand its properties. Now she works full-time as a professional artist, but she keeps learning new techniques. Maryam says that claying brings peace and quiet into her life and it clearly shows in her work. Maryam is also very active and popular on social media, for example, almost 60,000 fans follow her Instagram account! If you check out her profile, you may become one of them too.


-


Maryam Malek-Hosseini, devětadvacetiletá íránská umělkyně, říká, že práce s polymerovou hmotou je pro ni velmi příjemná. My máme tentýž pocit, když se díváme na její rozkošné figurky jednotlivých lidí i celých rodin. Její tvorba je čistá a skvěle propracovaná. Maryam často používá jemné, pastelové barvy, zjednodušené rysy, oblečení a rekvizity, aby zachytila charakter svých postav. Nejčastěji se inspiruje ilustracemi, látkovými panenkami nebo nápady, které jí posílají její fanoušci.


Dříve tvořila šperky s použitím dřeva a kamenů, ale potom, v roce 2012, objevila polymerovou hmotu a začala z ní modelovat. Toto médium jí umožňuje plně vyjádřit a ztvárnit všechny její nápady a inspiraci. Maryam na polymeru oceňuje zejména jeho flexibilitu a všestrannost, říká, že perfektně uspokojuje všechny její umělecké potřeby, protože jí nabízí nekonečné možnosti.


Zpočátku se dlouhé hodiny učila, jak s polymerem pracovat, aby poznala všechny vlastnosti tohoto materiálu. Nyní pracuje jako umělkyně na plný úvazek, ale stále se zdokonaluje a učí nové techniky. Maryam říká, že jí polymerové tvoření přináší do života klid a pohodu, což se v její tvorbě jednoznačně odráží. Íránská umělkyně je také velice aktivní a oblíbená na sociálních sítích, jen její instagramový profil sleduje skoro 60 000 fanoušků! Pokud vás její tvorba zaujala, možná se stanete jedním z nich.



356 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page