JUICY TILES
top of page

JUICY TILES


Before she became an artist, Christine Buss was a woman of many professions. She was a research scientist, user interface designer, project manager, process manager, human resources data analyst. Just like her career, Christine’s artwork is very diverse as she’s constantly trying new approaches. Christine has been working with polymer clay for 15 or 20 years, but she says she only started taking it seriously in the last five years or so. During those years she has made many varied pieces of art, but today we would like to show you some of her colourful tiles that she has recently started making.


It’s incredible how much design Christine can squeeze on a 3 1/2-inch square (it’s just about 9 centimeters). She says that she especially appreciates the flexibility that working on such a small space allows her. It means that she can constantly alter her style and change directions. She admits to be often inspired by fiber art. What she particularly likes about that is that she can't remotely just copy fiber art in polymer clay. She always needs to decide what she feels most drawn to in a specific piece of art and then she incorporates it into her own work. Christine mentions the embroidery art by Victoria Potrovitza, which was the inspiration for the purple-and-blue-on-black tile.


Christine says that the whole process of translating the inspiration into a piece of polymer art is not always straightforward. It sometimes takes many trials and iterations to figure out just what she wanted to incorporate and how to do that. What she relentlessly strives to achieve, however, is to bring joy with her art. Bursts of colour and energy, swirls of bright shapes, fanciful ladies – all that arises out of her own joy in designing and making her art and she hopes that people will feel the same joy when looking at her pieces.


To show that she’s serious about making people happy with her artwork, Christine doesn't ever sell her work these days; she simply gives it away to people who have particular favourites. She feels very fortunate in being able to do so and we feel equally fortunate in being able to enjoy her amazing art. If you want to pick your favourite piece, visit her social media.


-


Než se stala umělkyní, byla Christine Buss ženou mnoha profesí. Byla vědkyní, designérkou uživatelského rozhraní, projektovou či procesní manažerkou i analytičkou dat v oblasti lidských zdrojů. A stejně jako její kariéra, také její tvorba je velmi rozmanitá, protože neustále zkouší nové přístupy k tvoření.


Christine pracuje s polymerem už asi 15 nebo 20 let, ale sama říká, že se začala tvorbou zabývat seriózně asi až posledních pět let. Během této dlouhé doby se stala autorkou množství rozmanitých uměleckých kousků, ale dnes bychom vám chtěli ukázat speciálně její polymerové kachličky, které začala vytvářet teprve nedávno. Je neuvěřitelné, kolik designu dokáže Christine vmáčknout na kachličku o hraně přibližně devět centimetrů. Na tomto relativně malém formátu oceňuje zejména to, že jí umožňuje být flexibilní. V praxi to znamená, že může velmi často měnit styl a vydat se úplně jiným směrem.


Přiznává, že se často inspiruje textilním uměním. Libí se jí zejména to, že nemůže prostě vzít textilní dílo, které se jí líbí, a jednoduše ho převést do polymeru. Musí se vždy rozhodnout, co ji na daném kousku nejvíce přitahuje a to potom zakomponovat do své tvorby. Christine zmiňuje například výšivky Victorie Potrovitza, které inspirovaly třeba její kachličku v odstínech fialové a modré na černém podkladu.


Christine říká, že celý proces převodu inspirace do polymerového výtvoru není vždycky jednoduchý. Někdy to stojí hodně pokusů a opakování, než se jí podaří zjistit, co vlastně chce v konkrétním díle ztvárnit a jak to udělat. Důsledně se však snaží o jedno – přinášet svou tvorbou radost. Pořádné dávky barev a energie, vír zářivých tvarů nebo vyšňořené paničky – to vše pramení z její vlastní radosti, kterou zažívá při navrhování a vytváření svých kousků. No a potom doufá, že stejnou radost pocítí také ti, kteří se na hotové kousky budou dívat.


Aby ukázala, že to se šířením radosti prostřednictvím svého umění myslí vážně, svoji práci neprodává – prostě ji rozdává těm, kteří najdou zalíbení v konkrétním dílku. Christine říká, že má velké štěstí, že to může dělat, a my máme štěstí, že se můžeme kochat její úžasnou tvorbou. Pokud si chcete vybrat svého favorita, navštivte Christininy sociální sítě.




199 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page