IT’S ALL IN THE DETAILS
top of page

IT’S ALL IN THE DETAILS


Sculpted movie characters and stunningly accurate portrayals of famous actors and actresses rendered in polymer clay belong among the most frequently represented objects in Jeroen Coolen’s portfolio. If you take a closer look at his pieces, you will realize how elaborately detailed his work is. Jeroen admits that his profession might play a role in this since aesthetic dentistry (he has been working as a dental technician for 22 years) is all about tiny details, shape and colour.


Jeroen, who lives and works in the Netherlands, became passionate about art at a very early age. He earned a degree as a pastry chef and he excelled in making fine details for cakes and chocolates during his studies.


He even flirted with industrial design but in the end dentistry won. And how did he start sculpting? His mother’s uncle, who is a sculptor and painter himself, put Jeroen in touch with a friend who is a sculptor too. Jeroen was so impressed with the sculptor’s work that he decided to give it a try himself.


Being a perfectionist, he is always very critical of his own work and he constantly challenges himself to take his art to the next level. He loves nature and human expressions and he attempts to capture his subjects in as much detail as possible. As for the medium itself, Jeroen experimented with different brands of clay in order to find the one that best meets his requirements and he currently works exclusively with Super Sculpey Firm Gray.


Besides working with clay, he also dedicates his time to murals, paintings, woodworking and pumpkin carving. His biggest ambition in polymer clay is to proceed to creating bigger sculptures and explore the possibilities of painting the clay in more depth. We’re sure that his larger pieces will be as perfectly executed as his current ones.


-


Sošky filmových postaviček a fantasticky věrné portréty slavných herců a hereček patří mezi náměty nejčastěji zastoupené v porfoliu Jeroena Coolena. Pokud se na jeho výtvory podíváte zblízka, uvědomíte si, jak detailně propracovaná jeho práce skutečně je. Jeroen připouští, že jeho povolání v tom může hrát jistou roli, jelikož estetická stomatologie (Jeroen pracuje už 22 let jako zubní technik) je celá o drobných detailech, tvaru a barvě.


U Jeroena, který žije a tvoří v Holandsku, se vášeň pro umění projevila velice brzy. Vyučil se cukrářem a během studií exceloval při výrobě jemných ozdob na dorty a čokoládové cukrovinky. Dokonce krátce flirtoval s průmyslovým designem, ale nakonec zvítězila zubařina. A jak se dostal k sochání? Strýc jeho maminky, který je sám sochař a malíř, Jeroena seznámil se svým kamarádem, rovněž sochařem. Jeroen byl tak nadšený sochařovou tvorbou, že se rozhodl to sám zkusit.


Protože je perfekcionista, je vždy velmi kritický ohledně své vlastní práce a neustále se snaží posouvat svoje umění na další level. Miluje přírodu a výrazy v lidské tváři a snaží se zachycovat svoje náměty co nejdetailněji to je možné. Co se týče samotného média, experimentoval s různými značkami, aby našel tu, která nejlépe splní jeho požadavky. V současnosti pracuje výhradně s hmotou Super Sculpey Firm Gray.


Kromě polymeru se věnuje také nástěnným malbám, malování, dřevořezbě a vyřezávání dýní. V současnosti je jeho největší ambicí přejít ke tvoření větších soch. Rád by také více prozkoumal možnosti malování polymeru. Jsme si jistí, že jeho velké sochy budou stejně perfektně zpracované jako ty, které tvoří nyní.



495 views

EXPLORE OUR PRODUCTS
FOR POLYMER CLAY ARTISTS

bottom of page